Nouă persoane care s-au vindecat după infecţia cu noul coronavirus, oameni obişnuiţi, modeşti şi, mai presus de toate, altruişti, au trecut, în ultima perioadă pragul Centrului de Transfuzie Sanguină de la Ploieşti pentru a face un gest important cât o viaţă: ei au donat plasmă cu anticorpi pentru a-i ajuta pe cei aflaţi acum în suferinţă să treacă mai uşor peste această încercare.
„Am început şi noi în Prahova donarea de plasmă cu anticorpi anticovid, o donare care nu este simplă şi la îndemâna oricui. Trebuie să fii foarte generos şi foarte determinat ca să poţi face această donare. Oamenii aceştia anonimi, care sunt foarte discreţi, au fost atât de determinaţi, încât au rezistat fără nicio problemă şi au spus că, dacă ei au trecut prin această boală complicată şi foarte dificilă pentru ei, şi mulţi cu suferinţă destul de complexă, vor să ajute pe alţii, poate ei vor trece mai uşor prin boală datorită anticorpilor lor. Sunt nişte oameni de o modestie rară şi de o generozitate deosebită. Vreau să le mulţumesc, le-am mulţumit şi personal, pentru că au făcut acest gest, marea majoritate nefiind donatori uzuali de sânge”, a spus directorul centrului, Georgeta Hanganu.
O parte din plasma donată a salvat deja câteva vieţi, iar o altă parte se află încă pe stoc.
Hanganu a explicat şi de ce este nevoie de determinare pentru a putea dona plasmă.
„Ea este un pic mai complexă decât donarea de sânge care durează în mod obişnuit 8-10 minute. Este o donare care durează 45 de minute, timp în care eşti conectat la echipamentul de plasmafereză care culege din sânge doar plasma cu anticorpi. Donarea de sânge are o cantitate de 450 ml, iar cea de plasmă are o cantitate de 600 de ml”, a spus directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploieşti.
Astăzi, la Ploieşti, s-a dat startul campaniei de donare „Sângele tău poate salva o viaţă” susţinută de site-ul de ştiri www.infoploiesticity.ro împreună cu clubul de airsoft „Carpathian Brothers Squad” şi artistul ploieştean Fratele Tase.