Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Olari din judeţul Prahova. Noile cărţi funciare ale celor 3.686 de imobile au fost înmânate autorităţilor locale, la începutul acestei săptămâni ele urmând a fi înmânate proprietarilor. Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară au vizat o suprafaţă totală de 1.807 de hectare, iar finanţarea a fost asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin OCPI Prahova.
„Am creat premisele necesare unei creşteri rapide şi constante a Programului naţional de cadastru şi carte funciară, susţinut de Guvernul României. Am digitalizat activitatea ANCPI şi a oficiilor teritoriale şi lucrăm continuu la modificarea legislaţiei şi simplificarea procedurilor de lucru. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest proces şi sper ca lucrurile să meargă din ce în ce mai repede şi mai bine. Recent, am introdus noi beneficii pentru primăriile care doresc să participe la acest program. Acum, autorităţile şi instituţiile din administraţia publică centrală şi locală sunt scutite de la plata taxelor pentru înregistrarea în evidenţele de cadastru şi carte funciară a proprietăţilor care aparţin primăriilor sau se află în patrimoniul statului. De asemenea, luna trecută, ANCPI a iniţiat o licitaţie pentru realizarea cadastrului în 246 de comune, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Printre acestea se numără şi şapte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Prahova. Totodată, vă asigur că va continua şi înregistrarea sistematică a imobilelor, pe sectoare cadastrale, finanţată de ANCPI, din veniturile proprii. Pregătim deja cea de-a şaptea etapă de finanţare din cadrul PNCCF”, a precizat Laurenţiu Alexandru Blada, preşedinte – director general al ANCPI.
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor.
( fotografie cu caracter informativ )