Donald Trump este al patrulea președinte SUA care se confruntă cu procedura de destituire. Însă este primul care are parte de o a doua astfel de procedură.
Primul președinte american care s-a confruntat cu procedura de destituire a fost Andrew Johnson. În 1868, la doar trei ani de la încheierea Războiului Civil, el a intrat în conflict cu republicanii care au redactat 11 capete de acuzare. Susțineau că președintele nu-și îndeplinea îndatoririle constituționale. Un vot a lipsit, pentru ca Senatul să-l condamne și să-l destituie.
Un secol mai târziu, în 1974, a fost rândul lui Richard Nixon să se confrunte cu procedura de destituire. Este vorba de celebrul Watergate, dar și de faptul că Nixon a încercat să folosească instituții ca Fiscul pentru a pedepsi sute și sute de persoane a căror singură vină era că se opuneau Administrației Nixon. Conștient cât de afectată este imaginea sa din cauza scandalului Watergate, când oamenii săi i-au spionat pe democrații aflați în opoziție, Nixon nu a riscat să fie destituit. A renunțat la funcție pe 9 august 1974.
Al treilea președinte american amenințat cu destituirea a fost Bill Clinton. De data aceasta, motivul a fost relația sexuală a președintelui cu Monica Lewinski, una dintre stagiarele de la Casa Albă. Declarațiile contradictorii ale lui Bill Clinton i-au înfuriat și mai mult pe americani, de la conservatori și familiști la susținătorii feministelor. În ciuda acuzațiilor și a scandalului extrem de mediatizat care a fost pe punctul de a-i destrăma familia, Bill Clinton a fost achitat de Senat.
Donald Trump a fost pus sub acuzare, prima dată, la începutul anului trecut, pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”, dar a fost achitat de Senatul dominat de republicani. Anul trecut, Donald Trump a fost acuzat că a încercat să-l șantajeze pe președintele Ucrainei pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden, contracandidatul său democrat în cursa pentru alegerile prezidențiale.
Camera Reprezentanților a decis, miercuri, pentru a doua oară, declanșarea procedurii de impeachment (punere sub acuzare) împotriva președintelui în exercițiu Donald Trump. El este acuzat de „incitare la insurecție” pentru rolul pe care l-a avut în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, când o mulțime violentă a pătruns în sediul Congresului american, care se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020. Amintim că pentru punerea sub acuzare au votat 232 de reprezentanți, din care 10 au fost membri ai partidului Republican.