19 iulie 2024
No menu items!

PREDOIU: ROMÂNIA- CU NIMIC MAI PREJOS DECÂT ŢĂRILE EUROPENE LA DIGITALIZAREA SISTEMULUI JUDICIAR

Cele mai vizualizate articole

România nu este cu nimic mai prejos decât alte ţări europene în privinţa digitalizării sistemului judiciar, a afirmat, azi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, la Bruxelles.

Agenda discuţiilor a inclus teme de actualitate în domeniul justiţiei: funcţionarea instanţelor şi controlul judiciar al măsurilor de urgenţă adoptate în context pandemic, combaterea discursului de incitare la ură şi a infracţiunilor motivate de ură, obţinerea şi conservarea probelor electronice în materie penală (e-evidence), bilanţul Parchetului European la şase luni de la operaţionalizare.

În privinţa digitalizării sistemului judiciar din România, Cătălin Predoiu a menţionat că „nu este cu nimic mai prejos decât alte sisteme din ţările europene, judecătorii, procurorii şi grefierii români utilizează pe scară largă comunicările electronice, sistemul electronic de repartizare a dosarelor, audierile online, dosarul electronic etc. Acest proces va continua. Digitalizarea va uşura sarcina justiţiei şi a celor care apelează la ea. Însă digitalizarea justiţiei trebuie să meargă în pas cu nivelul general de digitalizare a societăţii, pentru a se asigura liberul acces la Justiţie şi a nu se transforma într-un obstacol, precum şi să asigure protecţia datelor cu caracter personal.”

Cu privire la e-evidence, ministrul Justiţiei a declarat: „Este importantă identificarea unei soluţii de compromis care să pună capăt unui ciclu de peste 3 ani de negocieri. Însă preţul finalizării Regulamentului nu trebuie să fie sacrificarea eficienţei şi a relevanţei sale pentru practicieni şi nici slăbirea principiului încrederii reciproce. Ne exprimăm speranţa că viitoarea Preşedinţie franceză a Consiliului va reuşi să ajungă împreună cu Parlamentul European la un compromis echilibrat şi funcţional în interesul înfăptuirii justiţiei.”

Totodată, ministrul Justiţiei a precizat, în contextul discuţiilor despre funcţionarea justiţiei în perioada adoptării măsurilor de urgenţă: „Pandemia a adus cu sine o provocare serioasă pe tărâmul dreptului, legiferării şi justiţiei, concilierea dreptului la sănătate şi la viaţă, cu celelalte drepturi şi libertăţi, cum ar fi dreptul la liberă circulaţie, adunări publice, religioase etc., în special în fazele de lockdown. Legiuitorii şi judecătorii au fost chemaţi să stabilească o justă balanţă între acestea şi este important ca acest echilibru să prezerve pe termen lung libertăţile cetăţeneşti, pentru că aşa cum virusul ameninţă sănătatea şi viaţa indivizilor, tot astfel şi libertăţile sunt indisolubil parte a condiţiei umane.”

În marja consiliului, ministrul a avut discuţii bilaterale cu omologii din Franţa, Olanda, Italia şi Germania.

Eric Dupond-Moretti, ministrul francez al Justiţiei, a detaliat priorităţile viitoarei Preşedinţii franceze a Consiliului UE, orientate pe trei axe: combaterea discriminării, modernizarea justiţiei prin digitalizare şi protecţia mediului prin mijloace de drept penal.

În plus, un interes deosebit va fi acordat coordonării autorităţilor naţionale din SM pentru a preveni şi combate fenomenul răpirilor internaţionale de copii. Ministrul român al justiţiei a exprimat disponibilitatea pentru dialog în concretizarea priorităţilor preşedinţiei franceze. A punctat obiectivele reformei sistemului judiciar din România, menţionând în acest context combaterea criminalităţii organizate, inclusiv prin echipele comune de anchetă dintre România şi Franţa.

În cadrul discuţiilor cu Ferdinand Graperhaus, ministrul Justiţiei şi Securităţii din Olanda, oficialul român a menţionat obiectivele mandatului său în contextul Mecanismului privind statul de drept şi al MCV.

Aceleaşi teme de discuţie au fost abordate şi în discuţia cu noul ministru german al justiţiei, Marco Buschmann.

Discuţiile cu omologul italian, Marta Cartabia, au fost centrate pe tema executării mandatelor europene de arestare şi a recunoaşterii hotărârilor judecătoreşti în materie penală. De asemenea, au fost amintite şi obiectivele privind reforma sistemului judiciar prevăzute în Programul de guvernare al Executivului de la Bucureşti.

În toate întâlnirile bilaterale, ministrul român a subliniat importanţa eliminării dublei monitorizări (MCV şi Rule of Law) imediat după ce România va realiza obiectivele din cadrul MCV, astfel încât ţara noastră să rămână, ca toate celelalte state membre ale UE, sub o singură monitorizare, Rule of Law Mechanism, poziţia sa fiind receptată cu maximă deschidere de către interlocutori.

Dialogul cu aceste state membre va continua şi în perioada următoare, inclusiv în cadrul unor întâlniri bilaterale mai ample, deja convenite între miniştri pentru prima parte a anului viitor.

În cursul zilei de azi, ministrul Cătălin Predoiu va avea discuţii aprofundate pe teme legate de MCV şi statul de drept şi cu vicepreşedintele Comisiei, Vera Jourova, respectiv cu comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

De ziua Națională a Înotului, senatoarea Roberta Anastase urează mult succes sportivilor români prezenți la JO de la Paris

 Astăzi este Ziua Națională a Înotului.  Din 2022 se celebrează această zi, înotul fiind considerat sport fără vârstă, acesta...
spot_img

Next AG Holding SRL angajeaza Inginer proiectare si executie Instalatii distributie si transport gaze naturale pentru coordonarea proiectelor si lucrarilor societatii

    Cerinte:
  • Studii superioare de specialitate - Facultataea de Instalatii, Facultate inginerie;
  • Experienta minim 2 ani in proiectare si executie in constructii civile si industriale;
  • Experienta minima: 2 ani cu oamenii.

Autorizatii necesare: EGD, PGD, EGT, PGT
Pentru transmiterea CV-urilor va rugam sa utilizati adresa noastra de e-mail: office@nextedholding.com

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH Modifica preferintele pentru cookies