6 iunie 2023
No menu items!

SITUAŢIE DRAMATICĂ LA TRIBUNALUL PRAHOVA. LIPSĂ MASIVĂ DE JUDECĂTORI

Cele mai vizualizate articole

Situaţie dramatică la Tribunalul Prahova, din cauza lipsei masive de judecători! Cel mai recent raport al Curţii de Apel Ploieşti, care face referire la anul 2022, arată că, la Tribunalul Prahova, faţă de anul 2021, se observă o scădere a gradului de eficienţă la indicatorul privind rata de soluţionare a cauzelor, scăderea fiind motivată de situaţia deficitară a resurselor de personal cu care această instanţă s-a anul trecut. Conform Hotărârii nr.2225 din data de 03.11.2022 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, Tribunalul Prahova a fost menţionat printre instanţele cu o situaţie dramatică. Astfel, cu mici fluctuaţii, dintr-o schemă de 54 de posturi de judecător, în anul 2022 au fost ocupate efectiv, în medie, doar 29 de posturi.

În perioada de referinţă, Curtea de Apel Ploieşti a înregistrat un număr de 8.583 dosare nou intrate şi un număr de 9.457 dosare soluţionate, încadrându-se la acest indicator în gradul „Foarte eficient”, Tribunalul Prahova a înregistrat un număr de 12.046 dosare nou intrate şi un număr de 11.383 dosare soluţionate, încadrându-se la acest indicator în gradul „Satisfăcător”, Tribunalul Buzău a înregistrat un număr de 6.677 dosare nou intrate şi un număr de 5.943 dosare soluţionate, încadrându-se la acest indicator în gradul „Ineficient”, Tribunalul Dâmboviţa a înregistrat un număr de 8.514 dosare nou intrate şi un număr de 9.779 dosare soluţionate, încadrându-se la acest indicator, în gradul „Foarte eficient”.

De asemenea, în ceea ce priveşte indicatorul E01 – Rata de soluţionare, Judecătoria Mizil a înregistrat gradul de eficienţă „Ineficient”, iar Judecătoriile Câmpina, Ploieşti şi Vălenii de Munte au înregistrat gradul de eficienţă „Satisfăcător”.
O cauză obiectivă cu care s-a confruntat toate instanţele enumerate mai sus, pentru aceste rezultate mai puţin bune a constat, preponderent, în problemele de personal întâmpinate pe parcursul anului, respectiv numeroasele desfiinţări de complete ca urmare a vacantării temporare sau permanente a posturilor de judecător, ceea ce a condus în mod automat la prelungirea duratei de soluţionare, inerentă repartizării ciclice a dosarelor.
La Judecătoria Mizil, pe lângă procentul redus de ocupare a schemei de judecători şi a fluctuaţiei de personal, acest indicator a mai fost influenţat în mod negativ şi de arondarea altor 9 localităţii în circumscripţia acestei instanţe (la jumătatea anului 2021) ceea ce a condus la creşterea încărcăturii pe judecător, această instanţă înregistrând în anul 2022 cea mai mare încărcătură pe judecător în comparaţie cu judecătoriile arondate Tribunalului Prahova.

 

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova intră într-o nouă fază

Hidro Prahova S.A., operatorul regional de servicii publice pentru alimentare cu apă din județul Prahova, anunță că Proiectul regional...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH