16 iulie 2024
No menu items!

Donald Sutherland a murit la vârsta de 88 de ani!

Cele mai vizualizate articole

Cunoscutul actor canadian Donald Sutherland (n. 17 iulie 1935, Saint John, New Brunswick, Canada) a decedat astăzi. Anunțul a fost făcut de fiul său, Kiefer Sutherland. Sutherland a murit, după o lungă boală în Miami, la vârsta de 88 de ani.

Cariera lui a început în anii ’50, atunci când a cunoscut un succes răsunător. Cele mai multe roluri notabile au fost cele din filme de acțiune, de război, precum The Dirty Dozen, în 1967, MASH, Kelly’s Heroes în 1970, Invasion of the Body Snatchers sau Ordinary People. A jucat în 1971rolul principal masculin în Klute, alături de Jane Fonda[12], care a făcut aici unul din rolurile care i-au adus consacrarea, cucerind un Oscar și Globul de Aur. A jucat recent și în seria de televiziune Dirty Sexy Money. Este tatăl actorului Kiefer Sutherland. S-a născut în New Brunswick, fiul lui Dorothy Isobel și Frederick McLea Sutherland, care au lucrat amândoi în vânzări și au condus stațiile locale de electricitate, gaze și transport. Și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Hampton, lângă râul Kennebecasis. Prima sa slujbă a avut-o la vârsta de 14 ani, fiind corespondent local al radioului local CKBW din Bridgewater. Și-a făcut pregătirea profesională la Victoria College, după care la Universitatea din Toronto, unde a absolvit atât ingineria cât și actoria. Aici și-a cunoscut prima soție, Lois Hardwick. A făcut parte dintr-o trupă de comedianți, iar în acest moment a renunțat definitiv la inginerie și și-a continuat studiile de actorie la Universitatea de Artă Teatrală din Londra. La jumătatea anilor ’60 a reușit să obțină primele sale roluri în filme de televiziune. A apărut de două ori în pelicula Sfântul, prima oară în 1965, în episodul „The Happy Suicide” și a doua oară în „Escape Route”, la sfârșitul anilor 1966, regizat chiar de starul protagonist, Roger Moore. Marele actor și-a amintiti mai târziu un episod care a avut loc între el și Sutherland, în care acesta din urmă i-a cerut permisiunea ca acest episod să facă parte din portofoliul său. Astfel a venit primul succes, lungmetrajul The Dirty Dozen din anul 1967. A câștigat aprecieri pentru interpretarea sa din filmul epic al regizorului italian Bernardo Bertolucci din 1976, 1900 și ca tată conflictual în drama de familie, câștigătoare a premiului Oscar, Ordinary People (1980), alături de Mary Tyler Moore și Timothy Hutton. În 1981, a povestit O poveste de război, un film cu Anne Wheeler. A jucat rolul medicului-erou Norman Bethune în Bethune (1977) și Bethune: The Making of a Hero (1990). În 1983, a jucat împreună cu Teri Garr și Tuesday Weld într-o adaptare după The Winter of Our Discontent a lui John Steinbeck. Unele dintre cele mai cunoscute roluri ale lui Sutherland în anii 1980 și 1990 au fost în drama de apartheid A Dry White Season (1989), alături de Marlon Brando și Susan Sarandon; ca un gardian sadic în Lock Up (1989) cu Sylvester Stallone; ca un piroman încarcerat în thrillerul de pompieri Backdraft (1991) alături de Kurt Russell și Robert De Niro, ca doctor-activist umanitar Norman Bethune în anii 1990 Bethune: The Making of a Hero și ca comerciant de artă snob din New York City în Six Degrees of Separation (1993), cu Stockard Channing și Will Smith.

În filmul din 1991, JFK, a jucat rolul unui misterios ofițer de informații de la Washington, despre care se spune că ar fi fost L. Fletcher Prouty, care a vorbit despre legăturile cu complexul militar-industrial în asasinarea președintelui american John F. Kennedy. El a jucat rolul psihiatrului și vizionarul Wilhelm Reich în videoclipul single-ului lui Kate Bush din 1985, „Cloudbusting”. În 1992, a jucat rolul lui Merrick în filmul Buffy the Vampire Slayer, alături de Kristy Swanson. În 1994, el a jucat rolul șefului unei agenții guvernamentale care vânează extratereștrii care preiau corpurile oamenilor (o premisă similară cu Invasion of the Body Snatchers) în filmul cărții din 1951 a lui Robert A. Heinlein The Puppet Masters. În 1994, Sutherland a jucat rolul intrigantului CEO al unei companii de software în drama Disclosure a lui Barry Levinson, alături de Michael Douglas și Demi Moore, în 1994 a jucat rolul unui ofițer KGB în jocul video Conspiracy, iar în 1995 a fost distribuit în rolul generalului major Donald McClintock în filmul lui Wolfgang Petersen. Epidemie. Mai târziu a fost distribuit în 1996 (doar pentru a doua oară) alături de fiul său Kiefer în filmul A Time to Kill de Joel Schumacher. Sutherland a jucat rolul celebrului general al războiului civil american P.G.T. Beauregard în filmul The Hunley din 1999.

Donald Sutherland deține două Globuri de Aur, un Emmy și un premiu al criticilor de televiziune.

Sutherland a fost numit Ofițer al Ordinului Canadei la 18 decembrie 1978 și promovat la calitatea de Companion al Ordinului Canadei în 2019. A fost inclus pe Walk of Fame din Canada în 2000.

Sutherland s-a căsătorit de trei ori. Prima sa căsătorie, cu Lois May Hardwick, a durat din 1959 până în 1966. A doua căsătorie, care a durat din 1966 până în 1970, a fost cu Shirley Douglas, fiica politicianului social-democrat canadian și „părintele” sistemului universal de sănătate din Canada, Tommy Douglas. Sutherland și Douglas au doi copii, gemenii Kiefer și Rachel. Din 1970 până în 1972, a avut o aventură cu co-starul căsătorit de la Klute, Jane Fonda. Sutherland s-a căsătorit cu actrița franceza canadiană Francine Racette în 1972, după ce a cunoscut-o pe platourile de filmare ale dramei de pionier din Canada Alien Thunder. Au trei fii – Rossif Sutherland, Angus Redford Sutherland și Roeg Sutherland – toți fiind numiți după regizorii cu care a lucrat Sutherland. Kiefer este numit după regizorul și scriitorul de origine americană Warren Kiefer, care, sub numele presupus de Lorenzo Sabatini, a regizat Sutherland în primul său lungmetraj, filmul de groază italian cu buget redus Il castello dei morti vivi (Castelul Zombie); Roeg poartă numele regizorului Nicolas Roeg; Rossif poartă numele regizorului francez Frédéric Rossif; iar Angus Redford are al doilea nume după Robert Redford. Sutherland a devenit blogger pentru site-ul american de știri The Huffington Post în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii din 2008. În blogurile sale, el și-a declarat sprijinul pentru Barack Obama. Documentele declasificate în 2017 arată că Sutherland a fost pe lista de urmărire a Agenției Naționale de Securitate între 1971 și 1973, la cererea Agenției Centrale de Informații, din cauza activităților sale împotriva războiului.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

COD GALBEN DE VIJELII ÎN PRAHOVA

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de vijelii şi averse torenţiale valabilă azi în mai multe zone, inclusiv...
spot_img

Next AG Holding SRL angajeaza Inginer proiectare si executie Instalatii distributie si transport gaze naturale pentru coordonarea proiectelor si lucrarilor societatii

    Cerinte:
  • Studii superioare de specialitate - Facultataea de Instalatii, Facultate inginerie;
  • Experienta minim 2 ani in proiectare si executie in constructii civile si industriale;
  • Experienta minima: 2 ani cu oamenii.

Autorizatii necesare: EGD, PGD, EGT, PGT
Pentru transmiterea CV-urilor va rugam sa utilizati adresa noastra de e-mail: office@nextedholding.com

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH Modifica preferintele pentru cookies