„Suntem, aici, la Constanţa, întreaga conducere a MAI, IGSU şi DSU, pentru a recepţiona trei şalupe foarte moderne pentru salvare pe Dunăre, dar şi pe mare, pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, echipate la cele mai înalte standarde existente acum în lume. Aceste şalupe şi echipajele care le vor deservi vor salva oameni, oameni care, pe fluviu sau pe mare, se vor afla în situaţii limită, situaţii de criză, situaţii de viaţă şi de moarte. Exprim mulţumirea şi recunoştinţa pentru toţi cei care au făcut posibil acest proiect, realizarea lui pentru MAI şi doresc să subliniez că nu este un proiect singular, există o continuitate, este o mişcare amplă şi structurată de creştere a echipării tuturor armelor MAI, în speţă vorbim aici de IGSU”,  a afirmat ministrul Cătălin Predoiu, potrivit comunicatului e presă al MAI.

El a adăugat că „provocările pe zona de rezilienţă şi intervenţii în situaţii critice, după cum vedem cu toţii, sunt în creştere şi vreau să asigur întreg publicul din România că MAI este conştient de acest lucru şi lucrează pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de intervenţie în slujba cetăţenilor”.

„Încă o dată le mulţumesc tuturor celor care au lucrat la acest proiect, le doresc misiuni uşoare colegilor noştri care vor opera aceste nave şi vă asigur că vom continua exact pe aceeaşi direcţie pentru întărirea capacităţii noastre de a ajuta cetăţenii”, a conchis Predoiu.

Şalupele pot desfăşura multiple misiuni, precum de stingere a incendiilor de la bordul navelor atunci când acestea navighează, sunt la ancoră sau la dană, de extragere a persoanelor aflate în pericol, de stingere a incendiilor la clădirile, depozitele etc. situate pe malul apei, misiuni de căutare şi salvare sau asistenţă sau evacuare, având capacitatea de a transporta 20 de persoane salvate.

Caracteristicile tehnico–operaţionale permit echipajului executarea misiunilor operative continue, minim 48 de ore, şi derularea operaţiunilor chiar şi atunci când marea este agitată (valuri cu înălţimea de maxim 2,5 metri), mai spune sursa citată.

Acestea vor fi distribuite în Turnu Măgurele (judeţul Teleorman), în Tulcea şi Constanţa, zone care, pe baza analizelor specialiştilor, au fost identificate ca fiind cele mai potrivite raportat la misiunile specifice.