16 iulie 2024
No menu items!

O mare vedetă a comediei românești ne-a părăsit! Ileana Stana Ionescu a murit la vârsta de 87 de ani

Cele mai vizualizate articole

Una dintre cele mai îndrăgite actrițe de comedie, Ileana Stana Ionescu ne-a părăsit astăzi. Actrița, care de mai mulți ani se retrăsese din viața publică, ajunsese la spital, unde se afla sub monitorizarea stării de sănătate. De cinci ani aceasta alesese să rămână în intimitatea familiei: „Vine o vreme când trebuie să știi să te retragi, să faci definitiv un pas în spate pentru ca publicul să-și amintească de tine în zilele cele bune, nu îmbătrânit și chinuit de gânduri”, a declarat artista într-un ultim interviu.

Ileana Stana-Ionescu s-a născut în anul 1936( 14 septembrie). După mama are origini italiene, tatăl a murit în al doilea război mondial când avea șase ani. A trăit de la vârsta de cinci ani, cu familia, în Drobeta Turnu Severin, unde a urmat școala primară și liceul. După absolvirea liceului teoretic a plecat să lucreze la Reșița, unde locuia un frate de-al tatălui. Acolo frecventa spectacolele trupei de teatru.

A debutat ca actriță în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în Școala femeilor de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Din anul 1965 a lucrat la Teatrul Național din București, precum și la televiziune. Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului Național din București.

Cel mai cunoscut rol al său din teatru rămâne cel al Fraulein-ei, din ”Gaițele”, pisă în care a jucat mai bine de 20 de ani.

Ileana Stana-Ionescu a fost aleasă deputat de București în legislatura 2000-2004, ca reprezentantă a minorității italienilor din România, a fost membru în grupul parlamentar de prietenie cu Republica Italiană și președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Panama.

I-a fost conferit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (30 mai 2002) „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Ileana Stana Ionescu a jucat în filme celebre, precum:

Cuibul cu viespi

Cucoana Chirița

Șantaj

Secretul lui Bachus

Păcală

Dumbrava minunată

Chirița în Iași

Alo, aterizează străbunica!

Zidul

Păcală se întoarce

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

COD GALBEN DE VIJELII ÎN PRAHOVA

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de vijelii şi averse torenţiale valabilă azi în mai multe zone, inclusiv...
spot_img

Next AG Holding SRL angajeaza Inginer proiectare si executie Instalatii distributie si transport gaze naturale pentru coordonarea proiectelor si lucrarilor societatii

    Cerinte:
  • Studii superioare de specialitate - Facultataea de Instalatii, Facultate inginerie;
  • Experienta minim 2 ani in proiectare si executie in constructii civile si industriale;
  • Experienta minima: 2 ani cu oamenii.

Autorizatii necesare: EGD, PGD, EGT, PGT
Pentru transmiterea CV-urilor va rugam sa utilizati adresa noastra de e-mail: office@nextedholding.com

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH Modifica preferintele pentru cookies