Ministrul interimar al Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca, pentru prima data in istorie, Romania s-a imprumutat la dobanzi negative in euro, precizand ca, asta inseamna ca daca ne imprumutam un leu trebuie sa dam inapoi 90 de bani.
Mai exact, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras, joi, 150 de milioane de euro de la banci la o dobanda de minus 0,11% pe an, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu maturitatea reziduala la 5 de luni. Valoarea nominala a emisiunii a fost de 150 de milioane de euro, iar bancile au transmis oferte in suma de 229,1 milioane de euro.
Tara noastra s-a alaturat, astfel, celorlalte tari din Uniunea Europeana care se imprumuta la dobanzi negative. Presedintele CFA Romania a precizat ca toate statele membre UE contracteaza astfel de credite, pe termen scurt, exceptie fand Germania, care se imprumuta la dobanzi negative pana la 30 de ani.
Chiar daca dobanda este negativa, nu trebuie ignorate insa efectele generate de variatiile de curs, in cazul unui imprumut in euro. In ultima perioada, leul s-a depreciat puternic in fata euro, doborand record dupa record. Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,8127 lei/euro, in crestere cu 0,12% fata de valoarea atinsa joi. Acesta este cel mai mare nivel anuntat vreodata de BNR. Iar analistii CFA Romania estimeaza ca leul va scadea mai mult in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala. Astfel, 85% dintre ei estimeaza, pentru orizontul de 6 luni, un curs valutar de 4,8345 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8931 lei/euro.