România se apropie foarte rapid de „scenariul 4” in lupta cu virusul COVID-19. Asta înseamna ca vom atinge pragul de 2.000 de persoane infectate cu COVID -19. In ritmul alert in care au fost confirmate cazurile in ultimele doua zile (423) înseamna ca in maxim 3 zile va trebui sa intram in aceasta noua etapa.
Ce înseamnă acest „scenariu 4” ?
- intrarea unor zone/focare în carantină strictă, ceea ce înseamnă limitarea libertăţii de mişcare în public (se poate ajunge la închiderea unor zone/ localități considerate focare)
- izolare forţată la domiciliu şi a persoanelor neinfectate, pentru limitarea răspândirii virusului
- interzicerea adunărilor de persoane şi sub 100 de participanţi (măsura impusă deja de autorități prin ordonanțele militare emise)
- închiderea unităţilor comerciale non-esenţiale (altele decât cele închise pana in prezent prin ordonata militara)
In aceasta etapa, va creste presiunea pe unitățile sanitare. Trebuie sa se activeze spitalele dedicate pacienților infectați cu coronavirus și spitalele suport COVID -19.
Cât de pregătită este Prahova pentru aceasta noua etapa?
Nu este. Autoritățile nu au terminat gâlceava pe spitale. Unde vor fi repartizați pacienții infectați? Cum vor fi feriți cei care au nevoie de intervenții medicale, dar nu sunt infectați ? Cate paturi de ATI avem alocate pentru cazurile grave de COVID -19? Câte paturi sunt alocate pentru cazurile cu risc mediu, (căci in „scenariul 4” cazurile simple sau asimptomatice vor fi tratate la domiciliu)? La toate aceste întrebări care stau pe buzele tuturor prahovenilor, autoritățile locale și județene tac.
Tăcerea lor se transforma in panica. Sunt prahovenii puși in pericol? Joacă autoritățile ”ruleta ruseasca” cu prahovenii?
Pe surse, am aflat ca in Prahova avem pregătite aproximativ 300 de paturi: 80 de paturi la sectia de boli infecțioase, 70 de paturi la sectia de Pneumologie, și 155 de paturi la Spitalul CFR. La cele doua secții externe ale spitalului județean, așa cum știu toți cetățenii care le-au trecut vreodată pragul, nu exista secție ATI. Iar de la Spitalul CFR veștile nu sunt bune conform scrisorii publice semnate de unul dintre medicii unității sanitare: „Spitalul CFR Ploiești nu lucreaza în regim de urgență, ci numai pe baza de programări. Nu se pot asigura investigatii paraclinice în urgență, sunt 2 linii de gardă: interne și chirurgie, cea din urmă fiind linie de supraveghere a pacienților cu intervenții chirurgicale. (…) Revin: vorbim de un compartiment de postoperator, doar cu prize de oxigen, fără aer comprimat medicinal, fără posibilitatea de a îngriji și trata pacienții care au nevoie de suport ventilator, susceptibili de a dezvolta ARDS sau alte insuficiente acute de organ. Acest compartiment are 1 medic, 5 asistente supraveghere postoperatorie, 1 asistenta anestezie și 1 asistenta UTS și nu are infirmiere proprii. Nu exista posibilitatea de CT sau măcar ex. Rx în urgenta.”Nimeni nu spune câte ventilatoare avem in Prahova alocate persoanele care se vor infecta cu COVID-19, pentru a nu afecta funcționalitatea Secțiilor ATI dedicate pacienților neinfectati. Sursele spun ca avem doar 2-3 ventilatoare pentru cei 700.000 de mii de locuitori. Restul sunt promisiuni, acțiuni individuale de cariate, blocate toate pe la granițele altor state care își păzesc exportul de aparatura medicală, in plină pandemie.
Medicii din toate spitalele s-au luptat (uzând fiecare de pile, Relatii politice și canale media) ca unitățile sanitare in care funcționează sa nu fie transformate in spital COVID-19. Jurământ lui Hipocrate: „Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii” apune în fata fricii pentru propria siguranța și viața.
La toate aceste întrebări și zvonuri autoritățile prahovene au obligația sa răspundă pentru ca prahovenii sa nu se simtă jucati la „ruleta rusească” pe principiul scapă cine poate.