30 noiembrie 2023
No menu items!

Legea pentru alegerile locale a fost votată de Senat! 27 septembrie-ziua alegerilor locale! AEP a anunțat că pe 28 august va începe campania electorală!

Cele mai vizualizate articole

Un proiect de lege inițiat de UDMR pentru organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie a trecut, marți, de Senat, primă cameră sesizată. Inițiativa legislativă a Guvernului în acest caz a fost respinsă de senatori. Senatorii PSD Șerban Nicolae și Cosmin Preda au introdus un amendament prin care partidele vor putea folosi subvențiile de la stat pentru finanțarea campaniei electorale, lucru interzis în legislația actuală. De asemenea, propunerea USR privind organizarea scrutinului în două zile a fost respinsă în Comisia Juridică.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat cu 81 de voturi „pentru”, 8 ”împotrivă” şi 39 de abţineri, potrivit Agerpres. Urmează votul în Camera Deputaților, cameră decizională.

Astfel, data scrutinului electoral a fost stabilită pe 27 septembrie, precum a stabilit anterior și Guvernul.

Parlamentarii au inclus și o prevedere ca personalul să beneficieze de materiale de protecție sanitară. Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale. Materialele sanitare, precum şi igiena şi dezinfecţia localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija MAI şi a instituţiilor prefectului, cu sprjinul primarilor, prevede un alt amendament.

Un amendament introdus de senatorii PSD Șerban Nicolae și Radu Cosmin Preda prevede o derogare de la prevederile actuale privind finanțarea partidelor în campanie electorală și dă voie acestora să folosească subvenții de la stat. O altă modificare, depusă de senatorii PMP Dorin Bădulescu și PSD Radu Cosmin Preda, dă dreptul partidelor care nu au grupuri în ambele camere parlamentare să aibă reprezentanți în secțiile de votare.

Parlamentarii USR s-a abţinut de la vot, senatoarea Florina Presadă argumentând că acesta are o serie de prevederi neconstituţionale. Şi senatorii PNL s-au abţinut de la vot, Daniel Fenechiu reclamând în plen „maniera de lucru”, prin care un proiect similar al Guvernului a fost respins de Comisia juridică şi aproximativ jumătate dintre amendamente au fost preluate în proiectul legislativ al UDMR.

Ca urmare a adoptării actului normativ, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că perioada electorală va începe cel mai târziu la data de 29 iulie, urmând ca la data de 2 august să fie constituit Biroul Electoral Central (BEC). Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la data de 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile.

„În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la același nivel, decât dintr-o singură alianță electorală. La alegerile locale din 2020, alianțele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020.

Perioada de depunere a candidaturilor urmează să se încheie la data de 18 august 2020, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora la data de 24 august 2020.

Campania electorală va începe în data de 28 august 2020 şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00″, mai arată un comunicat al AEP.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

ACCIDENT STUPID PE DJ 100B! CUM A MURIT UN BĂRBAT DE 30 DE ANI

Un accident rutier mortal a avut loc în această seară pe DJ 100B, în afara localităţii Bărăitaru. Din cercetări a...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH