29 martie 2023
No menu items!

Spitalul Județean va purta numele doctorului Constantin Andreoiu!

Cele mai vizualizate articole

Consiliul Județean Prahova și Consiliul Local Ploiești au votat astăzi odificarea și completarea denumirii Spitalului Județean de Urgență Ploiești în Spitalul Județean de Urgență Ploiești ”Dr. Constantin Andreoiu”.

Renumitul doctor, de al cărui nume se leagă chiar existența spitalului județean, s-a născut la 1 septembrie 1903 la Pitești într-o familie modestă. A absolvit liceul la Slatina și Facultatea de Medicină a Universitații București.

A lucrat ca intern întâi și apoi ca medic secundar în obstetrică-ginecologie la Epitropia Așezămintelor Brâncovenești. După o lungă reflecție, alege să continue pe calea chirurgiei, considerând medicina internă la fel de fascinantă. Desfășoară o muncă asiduă sub coordonarea prof. dr. Ernest Juvara și prof. dr. Anibal Teohari, la chirurgie, respectiv medicină internă. După trei ani de secundariat se prezintă la un concurs de medici de spitale mixte unde reușește pe primul loc.

Profesorul Iacobovici îl cooptează la nou-înființatul Spital de Urgențe. Se remarcă prin îndrăzneala cu care abordează diversele patologii, succesele sale dărâmând uneori concepte bine înrădăcinate. Devine medic primar la 30 de ani, iar în 1935 devine membru fondator al Societății Române de Ortopedie.

În urma unei polemici la examenul de primariat, în care reproșează o nedreptate profesorului Iacobovici, este trimis ca director al Spitalului din Abrud unde practică chirurgia și medicina generală din 1935 până în 1948. În acest oraș renovează spitalul, reconstruindu-l practic din temelii și obținând o dotare corespunzătoare. Efectuează la acest spital toate tipurile de intervenții chirugicale pe tubul digestiv, precum și intervenții complexe din sfera altor specialități: operații de cataractă, tiroidectomii, laringectomii totale, ortopedie, trepanații craniene, intervenții ginecologice.

A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 3 iunie 1941. Ulterior refuză catedra de obstetrică-ginecologie de la Facultatea de Medicină ce i se oferă ca reparație morală.

În 1937 se casătorește cu Virginia Cleopatra Protopopescu, funcționară la CEC, absolventă a Academiei Comerciale din București și a Conservatorului București, care renunță la viața din București pentru a-l urma la Abrud. În 1938, respectiv 1946, se nasc cei doi fii, Constantin Raul (Dinu) și Tudor-Călin. În încercarea de a le asigura fiilor o educație corespunzătoare, familia Andreoiu se mută la Ploiești.

Din 1948 ocupă prin concurs postul de medic primar șef al secției de chirurgie de la Spitalul Unificat de Adulți nr. 2 (Schuler) și ulterior ocupă același post la Spitalul Județean Prahova până la 1 iulie 1977 când se pensionează. A operat până la vârsta de 74 de ani.

S-a stins din viață în 1982, înmormântarea decurgând conform dorinței sale scrise: doar în prezența familiei, îmbrăcat în hainele albe de spital și incinerat, cu cenușa depusă la cimitirul Bellu în cavoul soției.

5/5 - (1 vote)

Evaluează articolul

5/5 - (1 vote)

Cele mai noi știri

NICOLETA CRĂCIUNOIU NU MAI ESTE ȘEFA DIRECȚIEI ECONOMICE A PRIMĂRIEI PLOIEȘTI. CUM A CONCEDIAT-O VOLOSEVICI

Nicoleta Crăciunoiu nu mai este șefa Direcției Economice a Primăriei Ploiesti! Primarul Andrei Volosevici i-a desfăcut contractul de munca după...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH