Directorul Hidro Prahova, Dorin Ilian Leţea, spune că populaţia comunei Măneşti, unde au fost depistate depăşiri ale arsenului în apă, nu a fost în situaţie de risc.
„Populaţia nu a fost în risc. În momentul în care am ajuns în situaţia de risc de sănătate, am luat măsurile corecte de a opri furnizarea de apă acolo”, a declarat Leţea.
În data de 7 decembrie, prin notă telefonică şi ulterior, în data de 13 decembrie, prin notificarea scrisă a Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, societatea Hidro Prahova SA a fsot informată de DSP Prahova cu privire la faptul că rezultatele probelor prelevate în data de 16.11.2022 indică valori depăşite ale parametrului „arsen”, atât la unul dintre forajele care alimentează staţia de apă a localităţii, cât şi în reţea, nivelul de creştere fiind de aproximativ 20%, în funcţie de punctul de prelevare.
„Monitorizarea calităţii apei se face în permanenţă în cadru Hidro Prahova şi este realizată şi de către colegii de la DSP, care au propriul lor program de audit. În mod corect, prelevările de probe ar trebui făcute împreună de DSP cu colegii noştri, lucru pe care în 99 la sută din situaţii îl respectăm. Prima depăşire a fost depistată la sfârşitul anului trecut, dar nu era o depăşire care să crească nivelul de alertă. (…) Primul puţ a fost închis spre sfârşitul lunii octombrie, cel de-al doilea puţ l-am depistat la începutul acestei luni. (…) Există acolo un puţ care este excentric poziţionat faţă de celelalte două, unde frontul de apă şi corpul de apă în momentul de faţă este stabil”, a explicat Leţea.
Potrivit primelor evaluări, concentraţia ridicată de arsen poate fi generată de modificări de structură ale componentelor naturale din apa brută, nefiind provocată de activitatea de exploatare a reţelei de apă din comuna Măneşti.
Societatea Hidro Prahova SA a pus la dispoziţia locuitorilor comunei Măneşti 5 containere de apă potabilă alimentate din surse alternative”, mai arată comunicatul citat.