Primarul Ploieştiului, Mihai Poliţeanu, a anunţat, azi, eliberarea oraşului de Rosal şi de „mafia gunoaielor” şi încheierea unui contract cu un nou operator de salubritate.
Noul operator este firma Brantner care, conform edilului, vine în Ploieşti pentru a oferi servicii de colectare şi transport a deşeurilor menajere cu un număr de 28 de utilaje, dintre care 19 sunt nou-nouţe.
Toate cele 28 de utilaje îndeplinesc norma de poluare Euro 6, adică sunt cele mai puţin poluante posibil şi reprezintă mai mult decât dublul numărului de utilaje pe care l-a avut fostul operator.
„Procedura de achiziţie a fost notificare fără publicitate – cunoscută ca NFP, e o procedură legală, având în vedere riscul major şi iminent de a rămâne fără servicii de salubritate în condiţiile în care, deşi contractul cu fostul operator a expirat, ADI deşeuri nu a iniţiat vreo procedură de achiziţie nici până azi”, a explicat primarul.
El a punctat că firma nu a fost implicată în niciun dosar penal legat de gestionarea deşeurilor.
Preţul plătit de populaţie rămâne acelaşi, anunţă Poliţeanu.
Ce urmează, conform primarului
Urmează 10 zile de mobilizare, adică de pregătire pentru începerea efectivă a furnizării serviciilor de colectare şi transport. Asta se va întâmpla până pe 17 februarie.
Pe 17 februarie, compania Brantner va prelua colectarea şi transportul deşeurilor în municipiul Ploieşti.
Începând cu aceeaşi dată, vor fi ridicate autorizaţiile de acces în municipiul Ploieşti pentru autospecialele Rosal. I-am informat deja despre acest lucru.
Ce probleme spune Poliţeanu că pot apărea în aceste zile:
Compania Bin Go Solutions (fostă UWS/Rosal) şi ADI Deşeuri au început o campanie agresivă, publică şi subterană, de ameninţări, dezinformări şi minciuni grosolane – declaraţii şi telefoane cu iz de şantaj, specifice mafiei deşeurilor care a dominat Ploieştiul şi Prahova timp de un deceniu.
Având în vedere disperarea lor, există posibilitatea ca Rosal să saboteze serviciul de salubritate în următoarele zile. Suntem pregătiţi, dar e evident că vom avea nevoie de sprijinul şi înţelegerea ploieştenilor pentru a câştiga această bătălie dură cu o mafie înţepenită în Ploieşti de peste 10 ani.
Având în vedere că acţiunile primăriei înseamnă, de facto, destructurarea mafiei deşeurilor în Ploieşti, există inclusiv posibilitatea ca Bin Go Solutions (fostă UWS/Rosal) să refuze să părăsească Ploieştiul după data de 17 februarie. De la acea dată, nu vor mai avea autorizaţii de acces pentru utilaje, iar Poliţia Locală îşi va face datoria.
În oricare dintre cazurile de mai sus, conducerea Rosal şi conducerea ADI Deşeuri se vor îndrepta cu viteză spre o zonă penală.
De asemenea, Mihai Poliţeanu spune că Ploieştiul are blocat accesul la rampa de deşeuri Vitalia de la Boldeşti, însă municipalitatea ar fi găsit o soluţie alternativă pe care edilul nu a detaliat-o momentan, invocând ameninţări şi şantaje.