Ministrul Mediului, Costel Alexe, a avansat o soluţie pentru prevenirea atacurilor urşilor, Prahova fiind una dintre zonele în care carnivorele mari coboară extrem de frecvent în staţiunile montane, intrând în gospodăriile localnicilor.
Astfel, aproximativ o mie de sisteme, ce conţin kituri complete de garduri electrice, care pot fi instalate în jurul gospodăriilor, stânelor, culturilor agricole sau livezilor, cu scopul protecţiei în faţa atacurilor din partea carnivorelor mari, vor ajunge în acest an către populaţie, a anunţat ministrul.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat azi în dezbatere publică un nou program, în premieră în România, intitulat „Conservarea biodiversităţii prin coexistenţa dintre om şi carnivore mari”.
Programul finanţează pentru populaţie kituri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populaţie în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc. Acestea au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun şi lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc. Astfel, populaţia poate primi până la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanţată prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) acoperă în proporţie de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.
Noul program este adresat populației din 26 de județe, între care se numără şi Prahova.