29 iunie 2022
No menu items!

TURISMUL ESTE CEL MAI AFECTAT SECTOR DIN ECONOMIA PRAHOVEANA

Cele mai vizualizate articole

Cele mai afectate sectoare din cauza pandemiei de COVID-19 sunt, la nivelul judeţului Prahova, turismul şi HoReCa, specialiştii aşteptându-se la un val de intrări în insolvenţă, anunţă Agerpres.
Potrivit sursei citate, pierderile din turism înregistrate în lunile martie – iulie nu se vor recupera până la sfârşitul anului, care va fi un an ‘compromis’, cu rezultate ‘foarte slabe’.
„În perioada declarării stării de urgenţă, cifra de afaceri a fost zero sau chiar negativă, în condiţiile în care activitatea agenţiilor de turism s-a desfăşurat strict pentru anulări de sejururi, fără noi vânzări – pe de o parte, iar hotelurile şi restaurantele – pe de altă parte, au fost închise. Această situaţie a condus la pierderi foarte mari. Ajutoarele de la stat – şomajul tehnic, alocarea de 41,5 % din salariul de bază al celor care se întorc din şomajul tehnic – au fost utile, însă nu într-atât încât să ajute la recuperarea pierderilor masive din domeniu. În luna iunie 2020, activitatea a început să se desfăşoare timid, cu o modestă creştere a cifrei de afaceri, faţă de nivelul ‘0’ din aprilie – mai 2020, iar în iulie 2020, activitatea oglindită în cifra de afaceri a ajuns abia la jumătate din valoarea celei din iulie 2019. (…) Specialiştii din domeniu estimează că peste 50% din firmele din turism şi sectorul HoReCa vor intra în insolvenţă în septembrie – octombrie 2020. O soluţie salutară ar putea fi granturile – fonduri guvernamentale nerambursabile”, precizează CCI Prahova.
CCI Prahova dispune de aceste date în urma discuţiilor purtate cu firme prahovene reprezentative pentru domeniile lor de activitate.
„Menţionăm că aceste date poate nu sunt complete, dar ele pot da o orientare privind influenţa crizei COVID-19, la momentul actual – sfârşitul lunii iulie 2020 – asupra mediului de afaceri prahovean”, se precizează în analiza CCI Prahova.
În ceea ce priveşte sectorul petrolier, activitatea de proiectare s-a pus o mare presiune pe costuri şi pe eficienţă, cu atât mai mult cu cât criza economică generală provocată de pandemie s-a suprapus peste criza sectorului petrolier datorată preţului mic al ţiţeiului. „Pentru firmele care aveau în derulare proiecte demarate înainte pe declanşarea pandemiei, şocul crizei a trecut fără efecte semnificative. Întrucât în intervalul februarie – iulie 2020 nu au apărut proiecte noi, se aşteaptă ca acestea să apară după septembrie – octombrie, anul acesta. Dacă nu se va întâmpla astfel, efectele crizei COVID-19 asupra acestui sector vor fi grave pentru anul financiar 2020, iar 2021 va fi un an dezastruos. Pentru că în acest domeniu ciclurile de proces sunt lungi, efectele crizei se fac simţite după 7-9 luni, în momentul în care nu se contractează noi proiecte’, arată sursa citată.
În sectorul serviciilor profesionale suport, cele mai afectate au fost cele logistice şi de transport, scăderea activităţii oglindită în cifra de afaceri fiind „dramatică”.
De asemenea, vânzările din domeniul auto au scăzut considerabil faţă de perioada similară a anului 2019, iar in iunie 2020 au ajuns abia la 50% din nivelul anului 2019.
„La nivelul economiei prahovene, criza COVID-19 s-a manifestat diferit, în funcţie de domeniul de activitate, de mărimea firmelor, dar şi în funcţie de modul în care firmele au ştiut şi au putut să se adapteze, să se remodeleze, să se reinventeze. (…) În această perioadă, cei mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri au resimţit şi au evidenţiat faptul că sectorul privat a fost şi este mult mai expus în faţa efectelor crizei, din punctul de vedere al păstrării şi remunerării personalului, decât sectorul public, unde salariile nu au fost afectate şi nu s-au operat disponibilizări sau trimitere în şomaj tehnic. Companiile aşteaptă reducerea birocraţiei şi simplificarea formalităţilor, atât în accesarea fondurilor europene din etapa de programare 2021 – 2027, cât şi în înfiinţarea şi funcţionarea firmelor”, concluzionează CCI Prahova.

Evaluează articolul

Cele mai noi știri

ACTIVITĂŢI DEDICATE COPIILOR ÎN MUZEELE PRAHOVENE, PE TIMPUL VERII

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale din Ploieşti şi judeţ oferă copiilor posibilitatea participării la...
spot_img

Articole din aceeași categorie

- Advertisement -spot_img
NecenzuratPH